24-05-2016 Koło kulinarne


W roku szkolnym 2015/2016 w naszej szkole  swoją działalność kontynuuje  koło kulinarne . Uczestniczą w nim uczniowie z klas II. Program  koła uwzględnia  najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną,  przygotowaniem potraw i ich wyeksponowaniem.  Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdy wtorek. W czasie dwugodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują się wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego.   Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. W tym roku dzieci przygotowywały już między innymi sernik na zimno, pyszne soki, zdrowe surówki, deser owocowy, „cudaki warzywno-jajeczne”. Dzięki tym zajęciom uczniowie integrują się, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.

Dorota Sokołowska