10-01-2017 Koło kulinarne


W pierwszym semestrze roku 2016/2017 w naszej szkole  swoją działalność kontynuuje  koło kulinarne. Uczestniczą w nim uczniowie klas III. Program  koła uwzględnia  najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Głównym jego założeniem jest rozwijanie zainteresowań uczniów sztuką kulinarną,  przygotowaniem potraw i ich wyeksponowanie.  Zajęcia w wesołej i swobodnej atmosferze odbywają się w każdy czwartek na 6 i 7 godzinie lekcyjnej. W czasie dwugodzinnych zajęć uczniowie poprzez zabawę dowiadują się wielu ciekawych rzeczy. Rozpoznają składniki, uczą się je ze sobą łączyć, wspólnie pracują przy tworzeniu efektu ostatecznego. Ważną rolę odgrywają zajęcia praktyczne podczas których uczniowie, zdobywają umiejętności przydatne im w życiu codziennym. W tym roku dzieci przygotowywały już między innymi koreczki, pyszne i zdrowe kanapki, tosty, pastę jajeczną, sałatkę warzywną, owocowe jeżyki, jajka faszerowane, ozdabialiśmy także pierniczki, które zostały przekazane na kiermasz szkolny.  Poza działaniami praktycznymi uczniowie wykonują także gazetki ścienne z przepisami na zdrowe potrawy, odgrywają scenki dramowe, a także rozmawiają na temat dobrych manier przy stole. Dzięki tym zajęciom uczniowie integrują się, uczą współpracy i współdziałania. Zajęcia kulinarne są bardzo lubiane przez dzieci także ze względu na wspólną degustację wykonywanych potraw. Najwspanialszy moment to radość ze wspólnie zrobionej potrawy.

Dorota Sokołowska