08-10-2017 Świetlicowe kulinaria


Świetliki z grupy III powitały jesień ogromną dawką witamin. Na pierwszy ogień poszły dary jesieni, czyli owoce. Wśród produktów przyniesionych przez uczniów królowały nasze regionalne owoce takie jak jabłka, śliwki, winogrono, gruszki czy maliny. Nie zabrakło również tych egzotycznych,  jak na przykład banany czy kaki. Przed podjęciem pracy świetliki wysłuchały i przypomniały sobie zasady higieny i posługiwania się sprzętami kuchennymi.  Bardzo zniecierpliwieni i chętni do działania zabrali się do przyrządzania owocowych szaszłyków. Wszystkie dzieci pracowały z wielkim zaangażowaniem i w przyjaznej atmosferze. Po zakończonej pracy zniecierpliwione szybko posprzątały stoły i zabrały się do najbardziej wyczekiwanego momentu, czyli degustacji. Samodzielne przyrządzanie potraw tak bardzo spodobało się uczniom, że wspólnie postanowiliśmy prowadzić cykl zajęć kulinarnych. Już niedługo w naszej świetlicy kolejne kuchenne przygody.

Justyna Tynecka