11-11-2017 KMO Experci - jesienne inspiracje


Na jesiennych spotkaniach członków Klubu Młodego Odkrywcy Experci gościła ostatnio modra kapusta. Młodsi, czyli uczniowie klas IV, wykonywali doświadczenie „Chemiczne jojo”. Zadanie to dało zaskakujące dla uczestników spotkania wyniki. Po dodaniu octu, kolor soku z modrej kapusty zmienił się, a w naczyniu z sodą oczyszczoną i olejem, jego krople wędrowały w górę i w dół, jak w dziecięcej zabawce jo-jo. Dzieci starsze, tj. piąto- i szóstoklasiści eksperymentowali dodając do soku z kapusty różne odczynniki. Obserwowali, jak zmienia się jego barwa po dodaniu sody oczyszczonej, proszku do prania, kwasku cytrynowego, mydła, soli i octu. Zarówno w pierwszym, jak i w drugim doświadczeniu obserwowaliśmy skutki powstania tlenku węgla (IV). 

Olga Mentlewicz - nauczycielka przyrody