04-02-2018 Jemy zdrowo i smacznie - zięcia kulinarne w klasach IV-VII


Wedle zasad zdrowego odżywiania, należy jeść 5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Bardzo ważnym posiłkiem jest sycące i zdrowe śniadanie. Trzeba przestrzegać wytycznych nowej piramidy żywienia, której podstawę stanowią warzywa i owoce , które są źródła błonnika pokarmowego i witamin. Warto pamiętać, że wartość odżywcza produktów spożywczych zależy od sposobu przechowywania i przygotowania do zjedzenia. Jak zdrowo się odżywiać? Trzeba unikać jedzenia dań typu fast food i słodyczy, które jest źródłem  pustych kalorii. Nadmierne spożycie cukrów prostych prowadzi bowiem do nadwagi, cukrzycy i próchnicy zębów. Podczas zajęć kulinarnych uczniowie wykonali smaczną i zdrowa nutellę. Nutella była wykonana z bananów, kakao, syropu klonowego i cukru trzcinowego. Młodzi cukiernicy smarowali kremem wafle i pieczywo kukurydziane. Krem bananowy sprawdzi się też do posmarowania naleśników, bułki, czy lekkiego pieczywa oraz jako dodatek do przeróżnych deserów. To taka zdrowa słodkość. Zdrowa dieta zaprocentuje piękną sylwetką, wzrostem odporności organizmu i wpłynie na długość życia człowieka.

Ewelina Wasiluk- koordynator zajęć kulinarnych