08-10-2018 "Zdrowe żywienie" w II b


Zeszłotygodniowe zajęcia edukacyjne klasy II b upłynęły pod hasłem bloku tematycznego „Kuchenne tajemnice”. W ramach naszych lekcji szukaliśmy odpowiedzi na pytania między innymi: „Czy wiemy, co jemy?” lub  „Skąd się wzięło śniadanie”. Podstawowe wiadomościami, zawarte w naszych podręcznikach, rozszerzyliśmy o zagadnienia  proponowane  przez fundację Grzegorza Łapanowskiego Szkoła na Widelcu. W tym roku szkolnym firma prowadząca wyżywienie w szkole, wspólnie ze szkołą przystąpiły bowiem do programu „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”, który ma na celu kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych u najmłodszych. Dlatego też  poznawaliśmy „Piramidę dobrego żywienia i aktywności fizycznej” oraz próbowaliśmy zrozumieć konieczność ograniczenia cukru i niezastąpioną rolę składników mineralnych i witamin w naszej diecie. Podsumowaniem tygodniowych zajęć było wykonanie zdrowych kanapek pełnych warzyw i ziół, które niejednokrotnie, były także artystycznymi dziełami sztuki. Podczas ich przygotowania, oprócz oczywiście zasad higieny, kierowaliśmy się „10 zasadami jak dobrze jeść, by dobrze żyć”. Jedna z nich proponuje zacząć dzień od śniadania z najbliższymi , ale w naszym przypadku także drugie śniadanie w towarzystwie przyjaciół smakuje wyśmienicie,  nawet bez kremu czekoladowego na kanapkach.

Dorota Szopa - wychowawca klasy