25-10-2018 Jesień zamknięta w słoikach


Już owoców pełen kosz, mienią, mienią się barwami. 

Te owoce smaczne są, zjedz je, zjedz je razem z nami.

Takich słów piosenki nauczyły się najstarsze dzieci z oddziałów przedszkolnych. A skoro tak, to tylko ruszyć do smakowania owoców z naszych sadów. Jak zatrzymać smak owoców na dłużej, a nawet na całą zimę? Dzieci przekonały się o tym przygotowując samodzielnie przetwory wieloowocowe z przyniesionych przez siebie owoców. Dbając o higienę przygotowania posiłków, najpierw umyły ręce oraz owoce. Następnym etapem było napełnienie słoików małymi kawałkami jabłek, gruszek, śliwek.  Potem zakrętka i prawie gotowe. Każdy otrzymał wskazówki jak należy zapasteryzować przygotowane przetwory, tak, aby przetrwały do  zimy. Dzieci wykazały się pomysłowością i współdziałaniem. Myślę, że było to nowe i ciekawe doświadczenie na drodze zdobywania wiedzy naszych najmłodszych uczniów. Dziękujemy mamie Hani za pomoc.

Beata Gałek