8 listopada obchodzony jest Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety. Dzisiejszy dzień w naszym przedszkolu obchodziliśmy na kilka sposobów. Grupa Wiewiórek rozpoczęła od wysłuchania wiersza „Dla każdego coś zdrowego”. Na podstawie utworu dzieci dokonały klasyfikacji produktów na zdrowe i niezdrowe. Opisywały wygląd wybranych owoców, określały kształt i kolor poszczególnych produktów. W dniu zdrowego odżywiania nie zabrakło również zabaw ruchowych podczas których dzieci określały jakie owoce i warzywa uwielbiają jeść. Przedszkolaki dowiedziały się jakie witaminy są nam potrzebne, aby zdrowo rosnąc i w jakich produktach można je znaleźć. Słuchały wierszy „ Witaminowe abecadło” oraz „ Na straganie”. Zastanawiały się nad tym co to jest „odporność” i jak dbać o swoje zdrowie. Grupa Jeżyków degustowała wcześniej zakiszoną kapustę. Grupa Mrówek wykonała jogurt z owocami i musli, a Sówki zrobiły batoniki owsiane z miodem i suszonymi owocami. Było zdrowo i smakowicie.
Anna Romaniuk