W ostatnich dniach grupa Sprytnych Lisków odbyła fascynującą podróż do świata smaków, zapachów i kolorów. Dzięki zabawie w gotowanie w prosty i przyjemny sposób dzieci rozwijały zmysłowe pozbawianie i rozumienie otaczającego je świata. Naszym celem było nauczyć się czerpania radości ze wspólnego przygotowywania potraw oraz zachęcenie przedszkolaków do zdrowego odżywiania. Zajęcia przebiegły w miłej atmosferze, a dzieci pełne zaangażowania kroiły, wysypywały do misek, mieszały i wyciskały. Dowiedziały się jak różnią się smakiem ogórki kiszone, konserwowe o raz świeże. Dowiedziały się także jak powstaje popcorn oraz w jaki sposób zamienić marchewkę i jabłko w pyszny sok. Udział w warsztatach kulinarnych pozwala dzieciom rozwijać zainteresowania kulinarne, uczy organizacji swoich działań, odpowiedniego planowania, zdrowego odżywiania oraz zachowania higieny podczas przyrządzania posiłków.