4 października uczniowie klas: II b i II d, razem z Panią Beatką, Panią Gabrysią i ze mną:) wyruszyli w okolice Warki, by zgłębić tajniki powstawania zdrowych i pysznych soków jabłkowych🍏🌳. Swoją przygodę rozpoczęliśmy od edukacyjnego spaceru po ogrodzie jabłoniowym, gdzie poznaliśmy życie sadu i jego mieszkańców od środka. Dowiedzieliśmy się, jak „rodzi” się jabłko, jakie owady pomagają w zapyleniu kwiatu tego pysznego owocu, który właśnie jesienią zachwyca nas feerią barw i smaków. Mieliśmy również okazję nauczyć się, jak prawidłowo zrywać jabłka, by cieszyć się ich ponownym odrodzeniem w kolejnym sezonie. Swoją wiedzę wykorzystaliśmy w praktyce. Zerwane owoce zanieśliśmy do tłoczni, gdzie mieliśmy okazję zobaczyć na własne oczy, jak maszyny, obsługiwane przez dwie osoby myją, segregują, tłoczą i konserwują pyszny sok, który degustowaliśmy, a później popijaliśmy w trakcie:
🍏zabawy z Babą Jagą,
🍏przeciągania liny,
🍏malowania obrazów,
🍏przerwy w mini gabinecie luster,
🍏skoków na trampolinie,
🍏zabaw mini bryczką,
🍏ćwiczeń na letnich nartach,
🍏zajadania samodzielnie przygotowanych w ognisku kiełbasek.
Zwieńczeniem naszej przygody w gospodarstwie była gra terenowa „Skarby Jesieni”, która była rodzajem podsumowania zdobytej wiedzy. Zmęczeni ale szczęśliwi, z zapasem zdrowych soków wróciliśmy do szkoły, gdzie czekali już na nas sponsorzy naszej jabłkowej przygody💝.
To był wspaniały dzień!!!
Katarzyna Myzia