28 września, w Światowym Dniu Jabłka, klasy II a i II b udały się na wycieczkę szkolną do gospodarstwa agroturystycznego Natura Wzywa w Zarębach. Wszyscy z wielką niecierpliwością czekali na wyjazd. Na szczęście pogoda dopisała i dzięki temu skorzystaliśmy ze wszystkich zaplanowanych atrakcji. Większość z nich przewidziana była na świeżym powietrzu. Naszą przygodę rozpoczęliśmy od rozgrzewki na zjeżdżalniach. Potem karmiliśmy owce. Na początku przez płot. A potem… mogliśmy wejść do zagrody. Dla wielu dzieci było to ogromne przeżycie. Owce można było karmić z ręki. Trzeba było wykazać się cierpliwością i spokojem, aby nie wystraszyć zwierząt. Kolejną atrakcją, było zjeżdżanie na tyrolkach – dwóch krótszych i jednej naprawdę długiej i wysokiej. Po swobodnych zabawach i krótkim poczęstunku szarlotką nadszedł czas na przygotowanie pysznego dżemu z jabłek oraz podchody w lesie. Przygotowanie dżemu okazało się nie takie trudne, a wszystko dzięki ogromnemu zaangażowaniu dzieci. Przydały się też wiara we własne siły oraz współpraca. Najpierw jabłka musieliśmy dokładnie umyć, obrać, a potem pokroić na większe i mniejsze kawałki. Resztą czyli gotowaniem i przelewaniem do słoiczków zajęła się gospodyni. Inną przyjemną atrakcją były podchody w lesie pod hasłem „Kto i jak szykuje się do zimy”? W lesie pojawiła się jeszcze jedna miła niespodzianka – zabawy w małpim gaju. Już na pożegnanie czekał nas poczęstunek – kiełbasa z grilla, a także przejazd sankami na kółkach. Każdą wolniejszą chwilę wykorzystywaliśmy na obserwowanie zwierząt mieszkających w zagrodach: królików, kur oraz młodej jałówki. Przez cały czas towarzyszył nam bardzo cierpliwy i przesympatyczny pies Brooklyn. Do domów wróciliśmy ze słoiczkiem własnoręcznie zrobionego dżemu, w doskonałym humorze oraz głową pełną wrażeń. Wycieczka bardzo się udała. Na pewno jeszcze wrócimy do gospodarstwa Natura Wzywa.
Agnieszka Kusznerow i Małgorzata Szuptarska