Dynie zazwyczaj kojarzą nam się z Halloween. To prawda, ale to tylko jedna z odsłon tej pięknej warzywnej damy. Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Do najpopularniejszych jej odmian dostępnych w sklepach należą dynie: hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia.
Uczniowie z edukacji wczesnoszkolnej doskonale wiedzą, że miąższ tego warzywa skrywa w sobie jednak dużo, dużo więcej dobroci i postanowili wziąć udział w projekcie Przepis na potrawę z dyni i przedstawić na plakatach przepisy z dynią w roli głównej, tym samym przekonać nas, że dynia nie tylko jest piękna, ale również bardzo zdrowa i jednocześnie może być pyszna.
Autorskie przepisy zachwyciły nie tylko pięknym wykonaniem, ale również ciekawymi pomysłami i niekonwencjonalnym wykorzystaniem dyni w kuchni. Brawa dla wszystkich klas które wzięły udział w tym jesiennym projekcie.
Popatrzcie sami, a może któryś przepis Was zainteresuje i postanowicie również sprawdzić, czy dynia w takiej odsłonie jest smaczna, a może skradnie Wasze serca i podniebienia.
Marta Dąbrowska
Agnieszka Kubica
Wioletta Kubicka